Voor de prestigieuze ‘1839 Awards’ waren dit jaar fotografen uit liefst 77 landen in de race, wat de competitie dit jaar diverser maakte dan ooit. Het is terug te zien in de winnaars-galerij die verder te bekijken is op bv. de site Design You Trust.
Weleens gehoord van de artiest Mecianga? Waarschijnlijk niet. Toch is een nummer van deze niet bestaande zangeres al tientallen miljoenen malen gestreamd. Het is een illegale versie van I would stay, het liedje waarmee de Nederlandse band Krezip in 2000 een hit scoorde.
Fraudeurs als Mecianga verdienen grif aan dit soort praktijken, vaak geholpen door AI. ,,Er wordt op zo’n grote schaal gefraudeerd dat het bijna onbegonnen werk is voor de industrie om er iets tegen te doen”, zegt Koen Beerkens namens de NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie waarin platenmaatschappijen en distributeurs verenigd zijn. ,,Zeker nu AI (kunstmatige intelligentie) er is.”
Met behulp van die nieuwe computertechnologie is het plots kinderspel om liedjes te ‘componeren’ die rechtstreeks zijn afgeleid van bestaande muziek. Of eenvoudig te ‘coveren’ door een niet bestaande groep, zanger of zangeres, zoals in het geval van Krezips hit.
De illegale versie lijkt inmiddels van alle grote streamingplatforms verwijderd. Via de obscure app ChartMetric is nog een snipper te beluisteren. complete artikel
Het verlies van de wijk Palisades door de allesverwoestende branden in Los Angeles is ook een culturele ramp, schrijft Rob van Scheers, die er als biograaf van Paul Verhoeven regelmatig kwam. Hij neemt de lezers van de Volkskrant mee, van de eerste filmstudio tot de favoriete hangplek van beroemde kunstenaars.
“Het armageddon dat de Pacific Palisades trof, heeft zijn wijk geheel in as gelegd”, schrijft Van Scheers. Voor buitenstaanders is het een van de minder bekende wijken van Los Angeles, er komen maar weinig toeristen. En dat terwijl er ruim een eeuw cultuurgeschiedenis te vinden valt.
Vuur maakt einde aan Palisades
Eerst werd Malibu door de branden aangevallen, waar filmmakers en muzikanten als Robert Redford, James Cameron, Barbra Streisand en Beck wonen. De Hollywood Hills, thuishaven voor Sharon Stone en David Lynch. Maar de Palisades hadden het nog wel het zwaarst, de berichten op CNN klonken steeds somberder.
De Palisades – zoveel is inmiddels duidelijk – werden uiteindelijk het zwaarst getroffen. En zullen nooit meer hetzelfde zijn. Het grote witte houten Ranch House met 31 kamers vol memorabilia van de beroemde vaudeville-komiek en rodeoster Will Rogers (1879-1935) ging in vlammen op. complete artikel
Het nieuwe jaar is een mooie gelegenheid om de balans op te maken moet het Palestijnse mediabureau hebben gedacht. Het begint met de constatering dat er tot nu toe 88.000.000 kilo) aan explosieven op Gaza zijn gedropt. Dat komt overeen met vier maal de atoombom die werd uitgeworpen boven Hiroshima.
Daardoor is het aantal gedode en vermiste personen opgelopen tot 56.715. Onder hen die werden gedood bevonden zich 1.068 artsen en verplegers (volgens een opgave van het ministerie van Gezondheid); 94 leden van de burgerwacht, en 728 politiemensen, 203 journalisten (een hoger aantal dan in de Tweede Wereldoorlog).
Ongeveer 2 miljoen mensen zijn ”displaced”. Zij bevinden zich voor het grootste deel in ongeveer 10% van de Gazastrook (360 vierkante kilometer) die als ”veilige gebieden” zijn aangemerkt. Er vonden 21 aanvallen op deze gebieden plaats. Deze huiveringwekkende opsomming gaat nog verder op Sargasso.
Geen beter voorbeeld van een ‘One Hit Wonder’ in Nederland als ‘In The Year 2525’ van het Amerikaanse zangduo Denny Zager en Rick Evans, in de lage landen beter bekend als Zager&Evans uit eind jaren 60 en begin jaren 70. Het liedje waarschuwt voor de gevaren van technologie.
Er volgde na die dikke nummer 1-hit natuurlijk nog wel een singletje dat helemaal niks deed. Titel: “Cary Lynn Javes”.
De originele nr. 1-hit blijkt daarentegen twee generaties later nog steeds tot de verbeelding te spreken. Zo postte Sanjin Đumišić tien jaar geleden deze clip op YouTube:
Here’s a music video I cut together with footage from the classic apocalyptic sci-fi film Metropolis, combined with sci-fi folk song In The Year 2525 by Zager & Evans. I really found them fitting together in a dystopian transhumanist meets Aldous Huxley’s Brave New World kind of way.
Willem van Kooten, die onder zijn pseudoniem Joost de Draaijer bekend werd, is op 83-jarige leeftijd overleden. De kranten stonden er uitvoerig bij stil en dat is op zijn plaats. Van Kooten wordt door DJ’s van toen en nu ‘de Godfather van de Nederlandse radio’ genoemd. Dat klinkt bombastisch, maar niets is minder waar.
Het begon voor Van Kooten bij Veronica, een commerciële piratenzender die uitzond vanaf een schip dat net buiten de territoriale wateren lag. In die tijd werd de radio in Nederland nog gedomineerd door de sterk verzuilde omroepstichtingen, die keurige radio maakten, met maar weinig programmering voor jongeren.
In 1961 gaat Van Kooten als tekstschrijver werken bij de radiopiraat, maar al snel valt hij in als presentator. Revolutionair was de wijze waarop hij de plaatjes op piratenzender Veronica aan elkaar praatte. Onnavolgbaar snel, waarbij hij de zinnen af en toe in elkaar over liet lopen. Een volstrekt unieke stijl, waarmee hij zich onderscheidde van andere prominente Veronica DJ’s als Lex Harding en Rob Out.
Inspiratie uit Amerika
Inspiratie voor vernieuwing doet Van Kooten op in de Verenigde Staten, waar hij onder meer de Top 40 vandaan haalde, die op 2 januari 1965 voor het eerst werd uitgezonden. Ook het idee voor de horizontale programmering met vaste dj’s in blokken van twee uur komt uit Amerika. complete artikel
Voor wie het allemaal heeft gemist: hierbij een complete aflevering van het legendarische programma J.M.H.W. (‘Joost Mag Het Weten’), uitgezonden op de koude zondagavond van 14 november 1965. Het is niet minder dan drie kwartier nostalgisch radioplezier.
Eén van de mooiste albums van 2024 was ‘Proxy Music’ van Linda Thompson. Ik zou er met gemak 2 boeken over kunnen schrijven.
Het eerste boek zou over Linda zelf gaan. Gezegend met één van de mooiste zangstemmen die ik ken. En juist die stem raakte Linda kwijt als gevolg van spasmodische dysfonie. Wat een noodlot.
Lang verhaal kort: Linda maakt/schrijft ’n halve eeuw na haar legendarische albums met haar toenmalige echtgenoot Richard nog steeds de allermooiste pop/folksongs. Die ze gruwelijk genoeg niet meer zelf kan zingen.
Geen nood. Voor het inzingen van haar nieuwste album verzamelde Linda op haar beurt minstens zulke mooie stemmen ter vervanging en dus hoor je op ‘Proxy Music’ niet alleen Rufus Wainwright en John Grant, maar ook haar bloedeigen dochter Kamila. Linda zelf figureert op de cover van haar nieuwste plaat.
Boek 2 zou gaan over juist die hoes, een dikke knipoog naar het epische debuut album van Roxy Music (1972). Met daarop in al haar glorie het Noorse model Kari-ann Moller. Ze trouwde niet veel later, na die legendarische photoshoot, met Chris Jagger, já de broer van Mick Jagger. De rest is nog niet beschreven geschiedenis.
In elk geval één goed voornemen heb ik aan het begin van een nieuw jaar al ten uitvoer gebracht. Met het afsluiten van mijn X-account, kwam na dertien jaar een eind aan mijn getwitter. Een mini-statement, want zo actief ben ik niet op de sociale media. Dat blijkt wel, want door al die jaren heen zag ik alles bij elkaar 771 keer een aanleiding om via Twitter iets met de rest van de wereld te delen. Dat kan dus ook prima vanaf deze plek.
Als alternatief voor Twitter wordt overigens steeds vaker BlueSky genoemd. Het bestaat nog maar amper drie jaar en telt inmiddels zo’n 14 miljoen gebruikers. Jack Dorsey – mede-oprichter van Twitter – zit in de Raad van Bestuur.
Vooral uit nieuwsgierigheid heb ik direct maar een account aangemaakt. Eerste indruk: minder negativisme, kennelijk (nog) niet een speeltuin voor complotdenkers. Voor even lijkt de rust wedergekeerd, is de lucht weer blauw.
Verlost van Musk
Én – ook niet onbelangrijk – gelijk verlost van de geniale gevaarlijke gek Elon Musk, die Twitter in 2022 voor tientallen miljarden dollars overnam, waarna het bedrijf onder de nieuwe naam X in een vrije val belandde.
De rijkste man op aarde gebruikte dit jaar nog wat van zijn strooigeld om een stoel direct naast de Donald Trump te bemachtigen, wat nog gelukt is ook. En terwijl Trump nog aan zijn tweede ambtstermijn als president van de VS moet begínnen heeft de altijd ongeduldige Musk z’n aandacht alweer verplaatst naar de opmars van extreem rechts in Europa (zie fotocollage hierboven). Wat 2025 ook gaat brengen, sáái wordt het niet!