It's in Dutch and about SOUND & VISION

Month:maart 2021

De aarde spuwt vuur

Het gebied van de uitbarsting (eigen foto)

Een paar jaar geleden reed ik in de omgeving van vulkaan Fagradalsfjall, toen gelukkig nog in ruste. Maar het onwaarachtige maanlandschap maakte duidelijk dat het binnenste van Moeder Aarde hier al vaker aan de oppervlakte was gekomen. De tienduizenden grote en kleinere aardschokken die sinds 24 februari in de omgeving van Grindavik werden gevoeld, kondigden het naderende onheil al aan en op 19 maart was het dan eindelijk zo ver.

Allereerst waren het de vage foto′s die inwoners van de hoofdstad Reyjavik via Twitter en Instagram stuurden van een verre avondlucht die donkerrood kleurde.

https://twitter.com/IcelandicGooner/status/1373039501178773506

Daags daarna trokken tal van natuurliefhebbers met gasmaskers en hun drones naar het seismologisch hyperactieve gebied om beelden te maken van het schouwspel. En zij werden op hun wenken bediend. Het meest spectaculair zijn tot nu toe de beelden die de IJslandse dronepiloot Bjorn Steinbekk maakte.

Dronepiloot Bjorn Steinbekk heeft één van de gevaarlijkste FPV-video′s gepost die we ooit hebben gezien. Hij manoeuvreert zijn drone nabij de uitgebarsten Fagradalsfjall-vulkaan en brengt kokende lava en kleine fonteinen van vuur in beeld. Het is een indrukwekkend en zenuwslopend staaltje vliegwerk. In de video zien we dat de drone over woeste vlakten vliegt waar een spoor van kokende lava ons brengt naar de mond van de vulkaan. De drone komt precies tussen twee hete lavabollen in die het vliegtuig hadden kunnen vernietigen. Het levert prachtige beelden op, maar het had ook heel erg mis kunnen gaan.

 

Fragment uit artikel drones.nl

Dakloos paar krijgt makeover

Rosalyn Ferrer en Rommel Basco zijn een dakloos Filipijns stel van in de vijftig en ondanks alle ontberingen al 24 jaar samen. Ondanks dat ze al die jaren samen zijn en samen ook zes kinderen hadden, zijn Roselyn & Rommel niet officieel getrouwd, omdat ze dat natuurlijk niet kunnen betalen.

Al 24 jaar samen

Richard Strandz, een man die een kapsalon heeft niet ver van waar Rosalyn en Rommel tussen het vuilnis rondscharrelen, merkte het paar op en besloot hen niet alleen een make-over te geven, maar ook mee te helpen met het organiseren van een bruiloft voor de twee! Met een prachtige fotogalerij als resultaat.

Aminga is nog niet vergeten

Het was een gruwelijk ongeluk waarbij in augustus 2017 een meisje van nog maar 9 jaar oud om het leven kwam. Aminga heette ze. Ook haar vader overleefde de klap niet toen ze in een viaduct onder de Groningse Van Iddekingeweg door een auto werden geschept.

Het ongeluk maakte destijds een diepe indruk. Op initiatief van de geschokte buurtbewoners werd er een afbeelding van Aminga gespoten op één van de wanden van het viaduct, met daarbij de jaartallen die haar jonge leven markeerden: 18-11-2007 / 22-08-2017

Het werk werd gemaakt door Michel Velt en Wessel de Zeeuw. Beiden zijn verbaasd dat de afbeelding al zo lang bestaat, heel anders dan de meeste graffiti. ‘Ik had gedacht dat het na twee maanden wel overgespoten zou zijn’, zegt Velt. Dat geldt ook voor De Zeeuw: ‘De afbeelding bestaat nu al bijna drie jaar. Het is wel mooi om te zien dat er zo mee wordt omgegaan.’

Behouden
Dat er voorzichtig wordt omgesprongen met het schilderstuk is ook de bouwers aan de ringweg niet ontgaan. ‘Mensen uit de omgeving respecteren de afbeelding’, zegt woordvoerder Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort. ‘Als iedereen dat doet, wie zijn wij dan om het zomaar weg te halen? We hebben ook gesproken met de moeder van het meisje en die was blij verrast dat de schildering behouden blijft.’
Bij de werkzaamheden aan het viaduct is de wandtekening met de beeltenis van Amiga helemaal afgetimmerd met hout, terwijl de rest van de muur wordt schoongespoten. Daarna wordt het schilderstuk voorzien van een beschermende transparante coating. bronartikel

Dat was toen: Live in concert

Voor de artiesten is een concert-loos jaar natuurlijk een ramp; voor de fans een drama. Veel kan vanuit huis, maar de beleving van een live-concert komt niet over via je computerscherm of TV.
Eén uitzondering wil ik hierbij overigens wel aanhalen: de DVD ‘Stop Making Sense‘ (Talking Heads, 1984) is wat mij betreft nog altijd dé klassieke concertfilm.

David Byrne, de legendarische frontman van de Talking Heads, streek in 2018 met zijn American Utopia-tour neer op Broadway. Byrne, eind zestig inmiddels, had het zo eenvoudig aan kunnen pakken. Een paar nummers van zijn meest recente plaat, wat Talking Heads-favorieten, en wachten tot de boekingen binnenstromen. Maar nee, hij koos opnieuw voor een tot in de puntjes gechoreografeerde show.

David Byrne laat alle leden van zijn begeleidingsband rondlopen op het podium (geen drumstellen of versterkers te zien), met duizelingwekkend effect. Percussionisten cirkelen om hem heen, achtergrondzangers dansen rond.


Regisseur Spike Lee zet de camera lekker dicht op het schouwspel. Al die jaren nadat Byrne met de Talking Heads-registratie Stop Making Sense de lat onmogelijk hoog legde, stijgt hij met American Utopia opnieuw tot duizelingwekkende hoogten. bronbericht

Geluid van Mars

We raken zelfs gewend aan de hoge resolutie-foto′s die in 11 minuten tijd van de planeet Mars worden overgeseind naar Moeder Aarde. Maar sinds de landing op 18 februari jl. voegt de Perseverance Mars rover daar toch weer spectaculaire dimensie aan toe. Zo twitterde de NASA vandaag voor het eerst GELUID afkomstig van Mars.

Op de eerste opname, verkregen met twee microfoons die de Perseverance Mars rover bij zich draagt, is duidelijk wind te horen. De Nasa beschrijft het als ’luisteren naar een zeeschelp, of een kopje over je oor hebben’. Het geluid is al op 19 februari opgenomen, een dag na landing op Mars. Pas deze week zijn de fragmenten vrijgegeven.

 

Still crazy after all these years

Op zoek naar gemist moois, ga ik om de paar weken langs bij ‘songcatcher‘ van Maarten Schild. Hij stuitte recent op een o zo gezellig onderonsje van het vrouwelijke Zweedse duo ‘Good Harvest’ samen met het mannelijke vocale trio ‘Solala’, al net zo Zweeds. En zij zongen in een hoekje van de kamer, bij een kopje thee en niet helemaal op 1,5 meter, zo prachtig een nummer van Paul Simon. Op een betere manier kun je je in lockdown niet opsluiten.

Fragment uit een aflevering van de Solala Sessions

Schild schrijft: ‘Het duo ‘Good Harvest’ bestaat uit singer/songwriters Hanna Enlöf & Ylva Eriksson, die zichzelf muzikale tweelingen noemen. Ze ontmoeten elkaar op hun 15e, toen ze allebei deel uitmaakten van dezelfde folk-pop band. Ze deelden een liefde voor de muziek van Simon & Garfunkel, Nick Drake, Joni Mitchell & Gillian Welch. Toen de band uit elkaar viel, vormden ze een duo in 2012. Het vocale trio ‘Solala’ uit Göteborg, bestaat uit Olle Bergel, Anders Gabrielson & Jens Lindvall.

Een leven na Golden Earring

Met uitzondering van Matthijs van Nieuwkerk liet de Nederlandse televisie het einde van Golden Earring vorige maand redelijk geruisloos passeren. Hoe relevant is dat medium eigenlijk nog? Die vraag bekruipt mij als ik zie hoe het bericht over de spierziekte ALS van Earring-gitarist en oprichter George Kooymans de gemoederen op sociale media blijft bezighouden.

Komende donderdag viert Kooymans onder dit troebele gesternte zijn verjaardag. Zijn 73-ste alweer. En het idee is dat dan uit alle vensters en ramen het grootste wapenfeit uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek klinkt: ‘Radar Love’. Het AD ging afgelopen week zelfs langs bij het pand waar Barry Hay de eerste zin met zwarte viltstift op het witte papier pende.

I’ve been drivin’ all night, my hands wet on the wheel

Ce Soir
Alle aandacht trekt daar naar toe, maar kort na die wereldhit verschenen direct nog twee majestueuze popsingles: ‘Instant Poetry’ en vooral ‘Ce Soir’. Juist afgelopen week verscheen een nieuwe en vertaalde herbewerking van die laatste enigszins vergeten Golden-Earring klassieker. Met een gastrol voor – geloof het of niet – Barry Hay!

Daar zijn de spreeuwen weer

Trouwe bezoekers van deze prachtsite weten dat ik een fascinatie heb voor spreeuwenzwermen. Welnu; er zijn recent in binnen- en buitenland weer een paar prachtige postings verschenen.

https://twitter.com/claireonline/status/1366144858822426626?s=20

Ondertussen zijn de geleerden er nog steeds niet over uit hoe dit verschijnsel precies werkt. “Er zijn verschillende theorieën hierover,” vertelt Gert-Jan van der Heijden, woordvoerder van Vogelbescherming Nederland, tegen omroep Gelderland. “Als ze in een grote groep vliegen is de kans klein dat ze door een roofvogel worden opgegeten.” Ook kan het zijn dat de spreeuwen zich tegen de avond verzamelen om samen in bomen te gaan slapen. Een derde theorie is dat de spreeuwen aan elkaar doorgeven waar nog voedsel is.”

Henk Snaterse legde deze spreeuwendans vorige week vast in Alphen aan de Rijn.
Tip: zet de audio op ‘mute’ en geniet van de beelden, die prachtig zijn.

Spectaculaire beelden komen ook uit Ierland waar James Crombie en Colin Hogg zagen hoe de spreeuwenzwerm op enig moment leek samen te komen in de vorm van een grote vogel. Het bijzondere aan de bewegingen is ook dat er geen sprake is van enige leiding. De vogels volgen elkaar alle kanten op.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén