It's in Dutch and about SOUND & VISION

Month:mei 2021

Hallo. Hier Aarde.

Het is ondertussen alweer 44 jaar geleden dan vanaf planeet Aarde twee Voyager raketten werden weggeschoten, met als primaire doel om de buitenste ringen van ons zonnestelsel te onderzoeken. Dat is gebeurd.

De beide ruimtesondes bevinden zich inmiddels in de zogeheten interstellaire ruimte, de ruimte buiten ons zonnestelsel. Het zijn de enige door de mens gemaakte objecten die de interstellaire ruimte ooit hebben bereikt. De twee sondes zijn te volgen via deze website van de NASA.

Omdat het altijd al de bedoeling was om na dat onderzoek met de Voyager door te reizen naar het grote onbekende, besloot de NASA met beide vluchten een gouden ‘grammofoonplaat’ mee te sturen met allerlei gegevens over de planeet van herkomst. Het idee om een bericht mee te sturen voor buitenaardse wezens kwam van de Amerikaanse professor en astronoom Carl Sagan (1934-1996) bron

Interessant natuurlijk om na te gaan wat er dan in die digitale ‘flessenpost’ mee zou moeten en wat niet. Opinietijdschrift De Groene Amsterdammer stelde zich die vraag ook.
Het is een onwerkelijke en ontroerende gewaarwording dat al deze klanken en beelden nog ergens in het heelal rondzweven als de mensheid misschien al uitgestorven is. bron

 

Lindemann op Russische tour

Till Lindemann kennen jullie het best als de zanger van Rammstein, maar de man is zoveel meer. Zo is hij ook acteur en schrijft hij gedichten, die in niets te maken hebben met de muziek van Rammstein.

File:Till Lindemann - 2017287141036 2017-10-14 Buchmesse - Sven - 1D X MK II - 188 - AK8I8026.jpgTill Lindemann op de Frankfurter Buchmesse (2017) Foto: Sven Mandel CC BY-SA 4.0

Lindemann groeide op in de voormalige DDR. Hij werkte in zijn jonge jaren als schrijnwerker, mandenvlechter, galerijtechnicus en wagenmaker. Maar zijn voornaamste wapenfeit uit die tijd was dat hij Europees jeugdkampioen op de 1500 meter zwemmen werd en daarna zelfs werd genomineerd voor de Olympische Spelen van 1980 in Moskou.

Playboy
Hij werd op het laatste moment van deelname uitgesloten omdat hij tijdens het Europees jeugdkampioenschap in Rome zonder toestemming het hotel was uitgelopen om – geloof het of niet – een Playboy! tijdschrift te kopen. Geen idee of het klopt. Ik citeer slechts zijn biografie op Wikipedia.

Maar nu – veertig jaar later – strijkt Till Lindemann in een compleet andere gedaante alsnog in Moskou neer. Om zijn karakteristiek donkere stem op te zetten en nu eens in het Russisch te zingen over ‘Lubimiy Gorod’, ofwel zijn ‘geliefde stad’, speciaal opgenomen voor de Russische film ‘Devyatayev‘.
Er zijn meerdere videoversies in omloop. Zoals deze zwaar patriottistische, waar De Eeuwige Leider Vladimir Putin ongetwijfeld een beetje nat van wordt. Maar dit is de officiële versie:

Waarom weg

Tijdens de eerste zomervakantie in het coronatijdperk waren we behoorlijk beperkt in onze mogelijkheden en dus bleef ook de globetrotter in mij de meeste tijd in Nederland. Nu het vaccineren goed op gang lijkt te zijn gekomen, maken we weer wilde plannen en dromen we over exotische bestemmingen, vooral ver weg van Nederland.

Duingebied Solleveld: Aalscholvers!

Waarom eigenlijk? ‘Door de nood gedwongen’, wandelde ik me suf de voorbije maanden. Zoals ik gisteren op loopafstand van mijn huis voor ′t eerst in mijn leven in duingebied Solleveld belandde.
Zoals fotograaf Rick Kloekke met iets meer dan zijn zakcamera de Veluwe bezocht. Het resultaat is een 3 minuten durende film. De video is in 4K, dus voor het beste resultaat toch even beamen naar je televisie.

Spaanse griep revisited

We hebben meer erge, enge virussen over ons heen gekregen: Sars, Mers. Maar nooit eerder kwam de wereld zo tot stilstand als nu met Corona.
Voor geschiedenisboeken is het nog te vroeg. Maar de vergelijking met de Spaanse Griep dringt zich op.

Emergency military hospital during influenza epidemic, Camp Funston, Kansas, United States.
Foto onbekend. 1918 of 1919

Volgens nieuwe, opvallende berekeningen van The Economist gingen in het afgelopen jaar tussen de 7 en 13 miljoen mensen dood aan de huidige pandemie. Dat is andere koek. Ik wil absoluut geen nepnieuws verspreiden, maar volgens dit artikel vielen er in 2020 dus veel meer doden door COVID-19 dan in de officiële statistieken terecht komen. Dat is in Europa zo, maar zéker in Azië en Afrika.

Onderstaande grafiek laat de sterfte per werelddeel zien, sinds het begin van de pandemie. Opvallend: er sterven nu meer mensen dan ooit, maar omdat het in Europa en de VS beter gaat denken we dat de pandemie bijna voorbij is.

Introducing: Jackie Venson

Jackie Venson is onbekend bij het grote publiek. Zelfs als je de zoekmachines van Google overuren laat draaien, kom je niet bijster veel informatie tegen.
Op Bluestownmusic.nl vind ik uiteindelijk dit artikel.

Geïnspireerd door haar vaders carrière besluit Jackie naar de Berklee College of Music te gaan.  Ze studeert compositie en studio productie maar wat een droom van haar was wordt al snel een zeer depressieve periode. Ze heeft totaal geen plezier in het maken van muziek en haar studie maar zet toch door.

Tot ze in 2011 iemand helemaal ziet los gaan op zijn gitaar en besluit: dat wil ik ook. Ze maakt het laatste jaar van haar studie af en richt zich in haar vrije tijd op het gitaar spelen. Drie jaar later brengt ze haar eerste album uit: ‘The Light In Me’ en brengt ze sindsdien regelmatig een EP, live album of studio album uit.

De albums die tot nu toe zijn verschenen, krijgen goede kritieken en ondanks alle opwindende concerten in het pré-corona tijdperk, blijft een doorbraak naar het grote publiek uit. Geen idee waar dat door komt.
Misschien wel om de wereld te overtuigen is het complete ‘Live in Texas’ concert integraal op YouTube gezet. Oordeel zelf.

Finland?

Finland, wanneer hoor je eigenlijk iets over Finland? Oké, er is natuurlijk die autocoureur Kimi Räikkönen, en vroeger had bijna iedereen natuurlijk een mobiele telefoon uit Finland: de Nokia. Maar verder?

Muziek uit Finland kom je al helemaal niet dagelijks tegen. Mooi dat in de rubriek ‘Closing Time’ op Sargasso wordt verwezen naar de band Värttinä.
Ik heb vijf albums van ze.

Värttinä was heel even heel hip en ze deden ooit zelfs een tour langs de bekende poppodia in Nederland. Iedereen wilde die drie blonde zangeressen wel ‘ns zien. En horen, ook al verstond je er niks van, wat zongen ze toch, wat zeiden ze tegen ons?

Jetje van Radio Oranje

Het leven van Jetty Paerl is een wonderlijk fascinerend verhaal. Hoe zij tijdens de Tweede Wereld in Londen betrokken raakte bij de BBC uitzendingen van Radio Oranje, gericht op de illegaal luisterende landgenoten in bezet Nederland.

En hoe zij na de oorlog trouwde met tekenaar Cees Bantzinger. Tientallen jaren later stuitte kunsthandelaar en journalist Adriaan Venema op een groot geheim dat Bantzinger bij zich droeg.

1954, op het dak van hun woning in de Amsterdamse Valckenierstraat. Jetty Paerl poseert in revuejurk, Bantzinger in onderbroek met fez. Beeld Familiearchief
1954, op het dak van hun woning in de Amsterdamse Valckenierstraat.
Jetty Paerl poseert in revuejurk, Bantzinger in onderbroek met fez.

Venema kreeg in de jaren na publicatie van zijn boek door hoe hard zijn bevindingen aankwamen in zijn zucht tot ontmaskering van kunstenaars en artiesten.
In oktober 1993 maakte Venema uiteindelijk ook zelf een eind aan zijn leven.
Zie verder: Interview Anne-Rose Bantzinger

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén