De videowebsites YouTube en Vimeo werden ongeveer gelijktijdig opgericht. YouTube in februari 2005 en Vimeo kort daarvoor, in november 2004. Waar Vimeo zich vooral richt op de professionele makers, ging YouTube voor het grote publiek en met succes. Waar het aantal gebruikers van Vimeo rond de 260 miljoen ligt, telt YouTube 1,8 miljard (!) maandelijkse bezoekers.

Toegegeven: ook bij mij is Vimeo een beetje van de radar verdwenen. Terwijl er zoveel moois is te zien, zoals ik onlangs opnieuw ontdekte toen ik de beste korte films van vorig jaar bekeek. Zoals ‘Thank You For Not Answering’.
Korte uitleg vooraf: Terwijl een man een voicemail achterlaat voor een persoon uit zijn verleden, wordt hij overspoeld met fragmenten van zijn vervagende geheugen en stelt hij zich een leven voor dat had kunnen zijn.

Geschreven en “geregisseerd” door Paul Trillo. Het is een volledig AI-gegenereerde video op basis van alleen beeld- en tekstprompts met behulp van Runway’s Gen-2.
Ik zou bijna willen zeggen: ‘gelukkig’ levert de inzet van kunstmatige intelligentie nog wel zichtbare fouten op, maar hoe lang duurt het nog voor ook dát is verholpen.