Afrobeat is de verzamelnaam voor heerlijk toegankelijke popmuziek voorzien van een Afrikaanse groove. Fela Kuti en zijn drummer Tony Allen introduceerden deze fusie tussen de Nigeriaanse highlife en Amerikaanse funk en jazz in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Europa. Nu Drake en Kanye West afrobeats aan hun albums toevoegen, ligt de wereld plotseling aan de voeten van hedendaagse Afrikaanse popsterren als Mr Eazi, Wizkid en Yemi Alade.
Overigens kunnen de grote namen uit de afrobeatbeweging nu al goed leven van hun muziek. Ze worden in het Westen vooral via de streamingkanalen beluisterd en treden op van Europa tot de VS. Met de single Skin Tight had Mr Eazi begin vorig jaar een vette hit. Aan de videoclip bij dat nummer kon de wereld zien dat er iets aan de hand is in de Afrikaanse pop. Het relaxte, overdreven sexy r&b- en hiphopnummer werd geplaybackt aan een meertje in de noordelijke Ghanese graslanden, waar normaal gesproken de olifanten zich verdringen. Voor hen was even geen plek met Mr Eazi aan de drinkplaats en een mooie zangeres naast zich, aan een strak gedekte tafel met een paar flinke flessen champagne. Een ‘poolparty’ op z′n Afrikaans en een statement tegelijk.
De Volkskrant kwam afgelopen zaterdag met een fraai achtergrondartikel over de florerende Nigeriaanse popscene wat ik hier van harte wil aanbevelen. Zo ontdekte ik ook Yemi Alade. Ze is 28 jaar en komt uit de Nigeriaanse deelstaat Abia. Ze nam in 2009 deel aan een talentenshow op tv en werd snel daarna niet alleen in haar thuisland, maar over het hele Afrikaanse continent populair. Dat bleef niet onopgemerkt, want met ‘Johnny’ scoorde ze zelfs een hit in Groot-Brittannië. De kijkcijfers voor de zalig gechoreografeerde clip bij dat nummer gaan op YouTube zelfs richting de honderd miljoen.
Recent verscheen ‘Mama Africa’, een danceplaat, met daarop de weergaloze single Tumbum. In de clip zet Alade lamlendige Afrikaanse heren te kakken, die wachten tot ze een bord eten voor hun neus krijgen. Een hilarische video, “ook goed voor niet-Afrikaanse vrouwen die willen empoweren“, schijft de Volkskrant.