Einde muziek-CD in zicht

Lang is er uitgekeken naar de nieuwe CD van Radiohead. Kort voor de release kwam het opmerkelijke bericht dat de Britse supergroep de plaat ‘In Rainbow’ zonder de hulp van een platenmaatschappij uitbrengt. De zevende CD van Radiohead ligt dan ook niet in de winkels, maar is alleen nog maar te downloaden. De fans mogen zelf bepalen wat ze er voor betalen. Werkt dat? Ja dus, blijkt uit de eerste berichten.

Slimme Tom Yorke (Radiohead)Grote muziekuitgevers als Sony, EMI en Universal zien in verwarring toe hoe ‘In Rainbow’ van Radiohead in twee dagen tijd 1,2 miljoen keer legaal werd gedownload. Hoewel de groep geen informatie geeft over wat fans voor hun download hebben betaald, meldt het Britse muziekblad ‘Record of the Day’ op basis van eigen onderzoek dat er gemiddeld rond de vier Britse ponden – ofwel zes euro – voor de legale download van de CD is betaald.
Dat líjkt weliswaar weinig, maar aangezien alle tussenhandel is verdwenen, vloeit elke euro daarvan rechtstreeks in de toch al goedgevulde kas van Tom Yorke en co. Tel uit je winst.

Slimme MadoohhhnnaMadonna РNadat een andere Britse popgroep, Oasis, aankondigde het eigenwijze voorbeeld van Radiohead te volgen kwam donderdag 10 oktober uit de VS het bericht waar de muziekuitgevers zich ̩cht zorgen over zullen maken.
Niemand minder dan Madonna tekende een contract ter waarde van 120 miljoen dollar met Live Nation die in ruil daarvoor de komende drie CD’s van de megaster mag uitgeven. Even voor alle duidelijkheid: Live Nation is helemaal geen muziekuitgever, maar een concertpromotor.

Prince – nóg zo’n grote naam – baarde eerder dit jaar opzien door zijn nieuwe CD gratis weg te geven bij een – overigens duur – kaartje voor zijn concerten in Londen. Hij verkocht de Millenium Dome 21 keer uit.
Tel uit je winst.

A blockbuster for Radiohead’s ‘In Rainbow’?
madonna dumps record industry

  • 13/10/2007