Onderzoek naar gezichtsemotie

Gezichtsuitdrukkingen spelen, meer nog dan de taal, een belangrijke rol in onze communicatie. Daarom hebben onderzoekers van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit een nieuwe database aangelegd van gezichtsemoties.

Benoem de acht emotiesRuim zeventig proefpersonen kwamen naar de universiteit voor de bijzondere fotoshoot: Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen en Marokkaanse mannen. Samen goed voor enkele tienduizenden foto’s van gezichtsuitdrukkingen.

56 spieren
De proefpersonen trokken geen gezichten naar eigen goeddunken maar volgens het Facial Action Coding System, een methode gebaseerd op de theorie van Amerikaanse psycholoog Paul Ekman, die aan de wieg stond van het onderzoek naar emoties en gelaatsexpressies. Hij ontdekte dat er 56 belangrijke gezichtsspieren betrokken zijn bij het uitdrukken van emoties.

Behalve voor ‘zware’ onderwerpen als angst, vooroordelen of stoornissen in het herkennen van emoties, is de database ook voor onderzoek naar reclameuitingen een prachtig hulpmiddel. Wat in de reclame bepaalt dat mensen overgaan tot koop? Welke gezichtsuitdrukking verleidt tot kopen?

complete artikel
artikel radboud universiteit

  • 22/02/2008