Mi nanali
We begrijpen elkaar niet allemaal. Da’s niet zo vreemd want er bestaan wereldwijd wel zo’n 7000 verschillende talen. Maar dat is rap aan het veranderen, want elke twee weken sterft er een taal uit. Eind deze eeuw is amper de helft van alle nu nog gesproken talen alleen nog maar via geluidsopnamen te beluisteren.
Deze week kwam er een lijst uit met de zones waar zich de zwaarst bedreigde talen bevinden. De meest gevoelige gebieden zijn Noord-Australië, Oost-Siberië, Oklahoma, het zuidwesten van de VS en Zuid-Amerika. “Een taal verliezen betekent kennis verliezen”, zegt David Harrison. Hij is verbonden aan Living Tongues, een instituut dat zich inzet om zoveel mogelijk bedreigde talen te redden van hun ondergang.
Laatste spreker
“Veel van die talen zijn nooit vastgelegd. Dat betekent dat de taal volledig verdwijnt, als de laatste spreker ervan sterft.” Volgens Harrison vormen de 83 meest gesproken talen de voertaal van ongeveer 80% van de wereldbevolking, terwijl de 3.500 kleinste talen slechts door 0,2% van de bevolking gesproken worden. “Sommige talen dreigen eerder uit te sterven dan vele bedreigde plant- en diersoorten”, zegt hij.
Half world languages to die by the end of the 21st century
website living tongues
Burushaski (geisoleerde taal, Pakistan – 2,5 mb)
‘ik begrijp u niet’ in 255 talen