Susan Schneider, de weduwe van Robin Williams, heeft in het medische tijdschrift Neurology een openhartig verhaal geschreven over hun laatste maanden samen. De door mij zo bewierrookte acteur pleegde in augustus 2014 zelfmoord. Twee maanden voor zijn dood werd er bij hem Parkinson gediagnosticeerd. Pas na zijn dood werd bekend dat hij leed aan Lewy Body dementie, een ernstige vorm van dementie.

LOS ANGELES - APRIL 5: Robin Williams stars as  Simon Roberts) in  THE CRAZY ONES, premieres Thursday, Sept. 26 on the CBS Television Network. This photo is provided for use in conjunction with the TCA SUMMER PRESS TOUR 2013. (Photo by Monty Brinton/CBS via Getty Images)

LOS ANGELES – APRIL 5: Robin Williams stars as Simon Roberts) in THE CRAZY ONES, premieres Thursday, Sept. 26 on the CBS Television Network. This photo is provided for use in conjunction with the TCA SUMMER PRESS TOUR 2013. (Photo by Monty Brinton/CBS via Getty Images)

Onder de symptomen van Lewy Body dementie vallen hallucinaties, concentratiestoornissen, geheugenverlies, slapeloosheid, paranoia en angst. “Robin werd vermoeider. Het idee dat hij Parkinson zou hebben zat continu in zijn hoofd en zijn stem was verzwakt. Zijn linkerhand trilde heel de tijd en hij liep langzaam. Hij vond het verschrikkelijk dat hij niet de juiste woorden kon vinden tijdens gesprekken. Robin had veel last van slapeloosheid.”

In haar verhaal beschrijft ze de laatste tien maanden van het leven van Williams. “Op sommige momenten kroop hij in elkaar en bleef hij een tijd zo zitten zonder zich te bewegen. Toen hij uit die houding kwam was hij gefrustreerd. Ook ontstonden problemen met zijn zicht en zijn ruimtelijke vaardigheden, hij kon moeilijk diepte en afstand inschatten. Het verliezen van zijn vaardigheid om dingen normaal te kunnen redeneren droegen bij aan zijn verwardheid”, aldus Schneider.

Verdrinken
Schneider schrijft dat ze het gevoel had dat Williams “verzoop in zijn symptomen”. “En ik verdronk met hem mee. Robin verloor zijn geest en hij was zich daarvan bewust. Kun je de pijn voorstellen die hij moet hebben gevoeld toen hij doorkreeg dat hij zichzelf aan het verliezen was? En ook nog eens door iets waarvan hij de naam niet wist en niet kon begrijpen.”

Volgens Schneider bleef Williams herhalen dat hij zijn hersenen een “reset wilde geven”. De dokter bezoeken en psychiatrische behandelingen zorgden ervoor dat het stel bleef hopen op duidelijkheid. “Oneindige bloedtesten, urinetesten, herkeuringen van zijn suikerlevels en lymfeklieren. Een hersenscan was gedaan om te kijken naar een mogelijke tumor. Een andere arts wilde naar zijn hart kijken. Telkens kwam er niets uit, behalve zijn hoge cortisolniveaus.”

Naast de symptomen waar Williams al last van had, kon hij op een bepaald moment ook zijn teksten voor films niet meer herinneren. “Hij had al moeite met het zich herinneren van één regel tekst voor de film Night at the Museum 3.” Williams pleegde zelfmoord op 11 augustus 2014 door zichzelf op te hangen in hun huis in Californië. bronbericht